Alon Day wint de NASCAR Whelen Euro Series

Pic 1 Alon Day

De spannende seizoensfinale in Spanje sluit een gedenkwaardig jaar in de autosport af

 

Hannover, December 2020. Alon Day heeft de NASCAR Whelen Euro Series 2020 gewonnen. De 29-jarige behaalde afgelopen weekend de overwinning in EuroNASCAR PRO Final 1 op het Circuit Ricardo Tormo. De vierde plaats in Final 2 was genoeg om zijn derde titel te behalen. De Israëlische coureur stond ook bovenaan de ranglijst in 2017 en 2018. Hij is pas de tweede coureur - na de Spaanse Ander Vilarino - die 3 EuroNASCAR-titels wint. Met de 23ste overwinning van zijn carrière op zaterdag verbrak hij ook het overwinningsrecord van Vilarino. "Ik heb er geen woorden voor", zei de nieuwe kampioen. “Het was zo moeilijk om alleen te leven met de lockdown, fysiek en mentaal. Dit weekend was een van de meest veeleisende in mijn leven. Maar we hebben het gehaald! Ik bedank het hele team en ik ben nu een gelukkig man."

Tweede in het algemeen klassement was Lasse Sörensen uit Denemarken, die de Junior Trophy 2020 (voor coureurs tot 25 jaar) won. De Italiaanse Vittorio Ghirelli bekroonde zijn seizoen in EuroNASCAR 2 met een overwinning in Final 2 en de algemene titel. Ghirelli's landgenoot Davide Dallara eindigde als achtste in de laatste race van het EuroNASCAR PRO-seizoen, wat genoeg was om hem de Challenger Trophy te zien winnen.

Fantastisch racen, ondanks de omstandigheden

Alon Day’s overwinningen maakten een einde aan het seizoen op de locatie waar het oorspronkelijk zou beginnen. NASCAR GP Spanje stond aanvankelijk op het programma als de opening van het seizoen in april, maar door de verspreiding van het coronavirus werd deze verplaatst naar het einde ervan. De pandemie veroorzaakte ook elders op de racekalender grote omwentelingen. Fans hadden uitgekeken naar zeven raceweekends, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met vijf. Ze moesten ook tot september wachten op het Autodromo Piero Taruffi in Vallelunga, Italië voordat de coureurs voor de eerste keer in 2020 eindelijk hun V8-motoren konden starten en hun banden konden laten roken. Ook nu werden die banden exclusief geleverd door General Tire. Het traditierijke merk met zijn Amerikaanse erfgoed ontwikkelde voor de start van de campagne van 2020 een nieuwe raceband (slick, 300/700 R 15) op basis van de voorganger van vorig seizoen.

General Tire is sinds 1957 actief betrokken bij de motorsport en produceert sinds 1988 banden voor de NASCAR-raceserie.

2019-kampioen Loris Hezemans kende de beste start in 2020. De Nederlander won de openingsrace van het seizoen vóór de aanstaande overall-kampioen Alon Day en Gianmarco Ercoli. De Italiaan daverde vervolgens naar de overwinning in de tweede race van het weekend. Day eindigde als vierde, met Lasse Sörensen - die tweede werd in het klassement – er vlak achter, op de vijfde plaats.

Vanaf dat moment werd het bijzonder spannend! Sörensen was de eerste die schitterde op de uitdagende hellingen en afdalingen van het circuit van Zolder in België begin oktober. De Deense coureur boekte zijn eerste EuroNASCAR PRO-race-overwinning en nam de leiding in het algemeen klassement. Day sloeg terug in de tweede race met zijn eerste overwinning van 2020, waarmee hij drie punten voorsprong behaalde op de ranglijst. Half november stopte de NASCAR Whelen Euro Series in Kroatië. Day breidde zijn voorsprong in het algemeen klassement uit tot 15 punten op het bochtige Automotodrom Grobnik-circuit, waarmee hij een sterke basis creëerde van waaruit hij uiteindelijk de titel in Spanje veilig kon stellen. 

Het raceweekend in Valencia maakte een einde aan een uiterst uitdagend seizoen 2020. "Ondanks de niet veelbelovende omstandigheden hebben we verschillende prachtige races in heel Europa kunnen organiseren", vat Martin Heckers samen, verantwoordelijk voor racebanden bij General Tire. “We zijn erg dankbaar voor de inspanningen van de organisatoren, teams, coureurs en alle betrokkenen die dit mogelijk hebben gemaakt. De nieuwe bandenspecificatie werkt erg goed en al deze parameters hebben het algehele EuroNASCAR-pakket nog sterker gemaakt. Dit seizoen heeft aangetoond dat de EuroNASCAR-familie een niet te stoppen kracht is, ongeacht de uitdagingen waarmee ze wordt geconfronteerd."

Contact
Samara Edwards Amos - Communications Officer for UK and Ireland
Samara Edwards Amos

Communications & PR Specialist

Continental Tyres

Continental House

191 High Street

Yiewsley

West Drayton

UB7 7XW

For all non-media related enquiries please go to our main Contact page

+44 (0)1895 425969

+44 (0)1895 425908

Sinds 1915.
General Tire. Een merk van Continental.